Banner

Simbolurile ungureşti şi secuieşti au fost interzise prin judecată la Miercurea Ciuc, chiar şi în Primărie

Email Imprimare PDF

20_simboluri_unguresti_secuiestiÎn conformitate cu o sentinţă a Tribunalului Harghita, România, simbolurile maghiare şi secuieşti, respectiv stema oraşului, nu pot fi prezente nici pe bannerele din sala de şedinţă a Primăriei Miercurea Ciuc, potrivit cotidianul maghiar transilvănean "Krónika", citat de Rador si preluat de Romanian Global News.

Prin sentinţa de primă instanţă pronunţată în urma acţiunii formulate de Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), specializată în procesele intentate împotriva inscripţiilor şi simbolurilor maghiare, Tribunalul a dispus ca primarul oraşului Miercurea Ciuc să înlăture din sala de şedinţă bannerele pe care se regăsesc drapelul Ungariei, drapelul secuiesc şi stema oraşului.

Hotărârea poate fi atacată în termen de 15 zile de la data comunicării. În luna noiembrie 2016, Primăria Miercurea Ciuc a fost obligată să înlăture din sala de şedinţă drapelul maghiar, cel secuiesc şi cel al oraşului, tot în urma unei acţiuni formulate de către ADEC.

La scurt timp, primarul Róbert Ráduly a expus simbolurile interzise de către autorităţi pe nişte bannere de tip roll-up în sala de şedinţă.

În noua sa acţiune, ADEC a apreciat că primarul din Miercurea Ciuc a recurs la trucuri pentru a nu îşi îndeplini obligaţiile care decurg din sentinţa definitivă anterioară şi că „a plasat în mod ilegal anumite simboluri într-o instituţie publică a statului român". În consecinţă, ADEC a invocat spiritul legii şi a solicitat înlăturarea bannerelor.

Conform portalului instanţelor de judecată, ADEC a intentat peste 160 de procese unor primării şi instituţii publice din Secuime, contestând utilizarea drapelelor maghiare şi secuieşti, respectiv a unor inscripţii în limba maghiară.

ADEC a câştigat majoritatea proceselor, menţionează sursa citată.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook