Banner


Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/fundatia/web/rgnpress.ro/public_html/rgn_18/plugins/content/imageresize.php on line 56

Crăciun la ceas Centenar la Tunis

Email Imprimare PDF

20_centenar_tunisAmbasada României la Tunis va găzdui, duminică 23 decembrie, un eveniment de excepție cu prilejul sărbătorilor de iarnă și, totodată, a Centenarului Marii Uniri (1918-2018). Cu această ocazie, o placă aniversară cu titlul „Centenarul Marii Uniri - 1918-2018" realizată de către artistul Ioan Astaluș va fi dezvelită la sediul secției consulare a Ambasadei României la Tunis, transmite Romanian Global News.


În cadrul evenimentului, Ionela Flood va prezenta o expoziție de carte, un recital poetic și expoziție de pictură, urmate de vizionarea filmului documentar "România 100" dedicat Centenarului Marii Uniri si realizat de către Agerpres. Placa aniversară este dăruită comunității românești din Tunisia de către Societatea Românca din Marea Britanie, președinte Ionela Flood; Radio TV Unirea - Austria și Cercul Cultural Româno-Austriac "Unirea", președinte Ioan Godja și Fundația Asturian România.

Cu această ocazie, Excelența Sa domnul Dan Stoenescu, ambasadorul României în Republica Tunisiană a declarat: „Apreciez în mod deosebit prezența asociațiilor românilor de pretutindeni la Tunis și sprijinul acordat de către acestea comunității românești din Tunisia pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. Revederea cu lideri ai românilor din diaspora îmi dă încredere în viitoare colaborări între mediul asociativ românesc din Tunisia și cel din Uniunea Europeană în beneficiul tuturor românilor."

Evenimentul face parte din seria de proiecte dedicate unor comunități de români din străinătate, serie pe care Cercul Cultural Româno-Austriac "UNIREA" și Radio TV Unirea în parteneriat cu Societatea Românca, Marea Britanie, Fundatia Asturian și Asociația Info Manager România și Agerpres le-au planificat și realizat în acest an în parteneriate cu diferite organizații, asociații și instituții din țară și străinătate.

Placa aniversară este un simbol cioplit în bronz, menționând cei 100 de ani de la Marea Unirea tuturor Românilor, pentru a rămâne în memoria colectivă și care trebuie sărbătoriți pe măsura însemnătății lor istorice. În cadrul acestor proiecte, s-au instalat 15 plăci dedicate aniversării Centenarului Unirii, în cadrul unor evenimente similare realizate în parteneriat cu autorități și organizații locale, beneficiind de sprijinul comunităților de români care au primit în dar această placă aniversară.

Această serie de evenimente s-a bucurat de aprecierea publicului, artistul Ioan Astaluș fiind solicitat să aducă placa aniversară în diferite locații din România și anume la: Primăria Zlatna; Mănăstirea Sărmașu, județul Mureș; Biserica Vălenii de Maramureș, județul Maramureș; Inspectoratul General al Poliției București; Prefectura Mureș; Prefectura Harghita și Prefectura Covasna. În mod similar, în străinătate au fost oferite plăci aniversare centenar unor asociații si instituții pentru comunitățile de români din diferite state: Austria, Spania, Portugalia, Ucraina, Republica Moldova ,Grecia , SUA, Serbia si Uruguay.

Evenimentul se va încheia în spiritul sărbătorilor de iarnă, cu o serie colinde românești și cadouri pentru copii oferite chiar de către Moș Crăciun.

Parteneri: Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA (Austria), Radio TV Unirea (Austria), Fundația Asturian ( România) , Românca Society ( Marea Britanie) si Asociația Info Manager (Romania).

Suport: Editura Transylvanian Edition și Liga Culturala pentru Unitatea Spirituală a Românilor de Pretutindeni.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook