Banner

Portavocea Moscovei la Comrat vrea să își extindă teritoriul autonom și în raionul Taraclia, locuit de etnici bulgari

Email Imprimare PDF

19_taracliaUTA Găgăuzia ar susține demersurile întregului raion Taraclia de a deveni parte a autonomiei, a declarat bașcanul Irina Vlah în cadrul unei conferințe de presă din 25 decembrie, susținută la Comrat, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Potrivit acesteia, mai multi locuitori ai raionului locuit în mare parte de bulgari i-au cerut acest lucru. Aceste demersuri ar putea să nu placă Chișinăului și Sofiei. Chișinăul nu a aprobat o lege care ar fi conferit raionului Taraclia un statut etno-cultural aparte, iar Sofia a pledat la nivel oficial pentru conservarea raionului Taraclia în granițele actuale.

„Admiteți pe viitor posibilitatea de intrare a raionului Taraclia în componența UTA Găgăuzia?" - a fost o întrebare venită din partea unui locuitor din orașul Tvardița.

Bașcanul a spus că este foarte bucuroasă să audă asemenea demersuri și că le va susține:

„Stimați locuitori ai orașului Tvardița, nu sunteți singurii care vociferați această idee. Mulți locuitori din Corten, Valea Perjei, chiar și din orașul Taraclia mi se adresează în scris și pe cale orală că vor să intre în autonomia găgăuză. Acest lucru mă bucură, deoarece vecinii noștri, locuitorii acestor localități văd acele schimbări benefice în autonomia găgăuză, văd acea dezvoltare social-economică și probabil vor să participe la aceste procese din regiune. Există legea care stipulează foarte clar modalitatea de intrare în autonomia găgăuză. Noi suntem predispuși să susținem aceste inițiative în conformitate cu legea", a declarat bașcanul Irina Vlah.

Ideea privind aderarea unor localități la UTA Găgăuzia nu este o noutate, aceasta a fost vociferată și mai înainte. Cu toate acestea, declarațiile Irinei Vlah pot să ne dea semnale noi.

Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei din 1994 stabilește într-adevăr modul de intrare în componența UTA Găgăuziei a localităților. Acele localități în care etnicii găgăuzi constituie mai mult de 50% au intrat automat în componența autonomiei. Localitățile în care etnicii găgăuzi constituie mai puțin de 50% din populație pot fi incluse în componența Găgăuziei urmare a unui referendum local, efectuat la inițiativa a cel puțin o treime din alegătorii localității respective. Menționăm că, potrivit recensământului din 2014, în raionul Taraclia etnicii găgăuzi constituie 8%. În Valea Perjei, etnicii găgăuzi constituie mai puțin de 2%, iar în orașul Tvardița mai puțin de 3%. respectiv, chiar cu o minoritate de găgăuzi de mai puțin de 2%, aceste localități pot să decidă să adere la UTA Găgăuzia.

Desigur, anumite mișcări spre aderarea unor localități sau chiar a întregului raion Taraclia la UTA Găgăuzia ar putea să nu placă Chișinăului. Chișinăul, a fost mereu foarte flexibil în raport cu minoritatea bulgară. A permis înființarea unei universități bulgare la Taraclia, Universitatea de Stat „Grigore Țamblac" cu predare în limba bulgară. Apropo, și la Comrat există o universitate de stat, însă limba de predare este rusa. În toamna anului 2017 la Taraclia a fost deschis un consulat al Bulgariei. La inaugurare au participat ministrul de Externe al Republicii Moldova Andrei Galbur și ministrul de Externe din Bulgaria, Ecaterina Zaharieva.

Mișcările de aderare la UTA Găgăuziei ar putea să nu fie nici pe placul Bulgariei, principalul susținător extern al raionului Taracliei. Pentru conservarea raionului Taraclia s-a expus chiar președintele bulgar, Rosen Plevniev, la întâlnirea cu premierul Pavel Filip ce a avut loc în cadrul Adunării Generale a ONU din New York în septembrie 2016. Plevnev l-a informat pe Pavel Filip privind planurile Sofiei de a transforma universitatea din Taraclia într-o filială a Universității de Stat din Sofia și a discutat planurile de deschidere a consulatului bulgar în Taraclia. Plevnev și-a exprimat, de asemenea, speranța că reforma administrativ-teritorială, anunțată de Chișinău, nu va duce la distrugerea raionului Taraclia „unde se concentrează minoritatea națională bulgară".

Menționăm că Partidul Comuniștilor a venit în 2015 cu o inițiativă legislativă de a conferi raionului Taraclia un statut special etno-cultural. Potrivit comuniștilor, acest statut ar fi conservat Taraclia în granițele actuale în cazul unei reforme administrativ-teritoriale. Guvernul a avizat negativ inițiativa comuniștilor argumentând că aceasta contravine Constituției și că drepturile bulgarilor sunt asigurate de Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale.