Banner


Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/fundatia/web/rgnpress.ro/public_html/rgn_18/plugins/content/imageresize.php on line 56

Bilanț al IEH: 66 de proiecte adresate românilor de pretutindeni din 13 state

Email Imprimare PDF

19_ieh_proiecte_culturale_educationaleInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, instituţie subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a derulat în anul 2018 66 de proiecte culturale și educaționale în 13 state (inclusiv România), transmite Romanian Global News.

În Republica Moldova s-au derulat 17 proiecte, în Serbia – 7, în Ucraina – 7, în Bulgaria – 4, în Ungaria – 2, în Israel - 6, în Spania – 6, în Italia – 3, în Germania – 2, în Franţa – 1, în Elveţia – 1, în Albania - 1, iar în România 3 proiecte pentru editarea unor lucrari, iar alte 7 proiecte au avut drept beneficiari mai multe comunităţi din afara ţării.

Ziua Limbii Române a fost marcată prin proiecte desfăşurate în Bulgaria, Albania, Ucraina, Serbia şi Republica Moldova, iar Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită la Cernăuţi şi Paris.

Excursiile tematice din proiectul „Cheia spre Ţară" şi „Drumeţ în Ţara mea" au continuat şi în 2018 pentru românii din Republica Moldova, Serbia, Bulgaria şi Basarabia istorică (Ucraina).

S-au organizat şcoli tematice de educaţie, cultură şi spiritualitate pentru bibliotecarii din Republica Moldova, cursuri de perfecţionare pentru profesorii care predau limba română în zona Cernăuţi (Ucraina), dar şi tabere de cultură şi spiritualitate românească în Spania.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost sărbătorită în comunităţile de români din Bulgaria, Spania (în Roquetas de Mar, Torrejon de Ardoz şi Alcala de Henares) şi Italia (Catania).

Caravana identităţii românești şi a limbii române a ajuns în acest an în Valea Timocului (Serbia), în sudul Republicii Moldova, în comunităţile românești din Ungaria şi în Israel.

Proiectele din România au vizat editarea şi tipărirea volumelor „Tratatele de pace ale României. 1919-1920" și „România în anii premergători Marii Uniri 1916-1917", şi organizarea concertului în Aeroportul Internațional Henri Coandă „Pe aripile culturii române, ediția a III-a". De asemenea, s-au derulat proiecte cu beneficiari din mai multe comunităţi din afara ţării, cum ar fi retipărirea manualelor IEH pentru românii de pretutindeni, organizarea şcolilor de vară de la Izvorul Mureşului şi Oradea, colectarea și transmiterea în comunitățile românești de carte românească pentru copii sau conceperea colectivă a unui basm de către școlile românești din afara granițelor țării.


Centenarul Marii Uniri şi Ziua Naţională a României au prilejuit pe parcursul întregului an manifestări şi conferinţe dedicate evenimentului în toate comunităţile românești, iar în cele două săptămâni din jurul datei de 1 Decembrie, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni a desfășurat 8 proiecte: la Jula- Ungaria, Cernăuţi-Ucraina, Voievodina şi Valea Timocului - Serbia, Vidin- Bulgaria, Ismail- Basarabia Istorică, Aluatu şi Comrat- Republica Moldova, şi Bucureşti.

IEH a acordat trei premii de excelenţă pentru merite deosebite, doamnelor director Maria Roibu, Adriana Pop şi Raisa Padurean ca urmare a activității educaționale derulate în folosul elevilor români și a aportului deosebit, constant și eficient la menținerea și promovarea identității românești în regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi în regiunea Maramureșului Istoric/Transcarpatia din Ucraina.

Un premiu i-a fost oferit şi doamnei Matiaș Svetlana Vasilisa, care este educatoarea unicei grupe mixte de grădiniță cu predare în limba română din orașul Cernăuți.

Cinci elevi eminenţi ai şcolilor din Sudul Basarbiei au fost premiaţi premiaţi la Ismail, iar la Cernăuţi şase elevi olimpici la Limba şi Literatura Română la nivel naţional, împreună cu cei cinci profesorii care i-au pregătit.

Întărirea conștiinței naționale românești, dobândirea de noi informații referitoare la limba, cultura, spiritualitatea și istoria poporului român, creșterea gradului de conștientizare a românilor din comunităţile istorice asupra necesității păstrării și promovării limbii române și identității culturale românești, dar și încurajarea explorării propriei culturi și moșteniri românești au fost câteva dintre obiectivele proiectelor derulate în anul Centenarului Marii Uniri.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook