Banner

Școala din Tărăsăuți, un locaș al limbii române de pe Valea Prutului

Email Imprimare PDF

01_scoala_din_tarasauti"Veşnicia s-a născut la sat", afirma poetul român Lucian Blaga... Probabil nu doar veşnicia s-a născut acolo, ci şi însuşi timpul, libertatea, umanitatea. Acolo, la ţară, în satul Tărăsăuţi, raionul Noua Suliţă parcă şi timpul trece mai greu, mai încet, nimeni nu se grăbeşte, dar toţi reuşesc să-şi vadă visele realizate. transmite www.bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

În inima satului Tărăsăuţi, regiunea Cernăuţi se află o frumoasă şcoală, pragul căreea l-am trecut şi noi în aceste zile. Anume acolo, la şcoala din sat, am descoperit frumuseţea sufletului şi ospitalitatea tărăsăuţenilor, stând de vorbă cu unii dintre profesorii acelui lăcaş de învăţământ, care nu ascund adevărul despre oamenii care știu să susțină școala și să ajute satele noastre să-și dezvolte infrastructura.

Taisia Corlotean, director-adjunct pentru activități educative, ne-a prezentat școala în care învață 321 de elevi și activează 45 de cadre didactice. Elevii studiază cu plăcere în limba marelui Eminescu. Deși au posibilitatea să studieze și în limba de stat, copiii și părinții lor nu se grăbesc să renunțe la studiile disciplinelor în limba maternă, știind că în viitor vor avea nevoie de această limbă europeană.

De asemenea, în discursul său doamna Corlotean a mulțumit celor care susțin școala și investesc bani în dezvoltarea tinerei generații. "Parlamentarul Grigore Timiș a vizitat de nenumărate ori școala noastră, ne-a spus doamna director-adjunct, contribuind la procurarea aparaturii necesare pentru petrecerea careurilor festive și a manifestărilor culturale în cadrul școlii. Chiar zilele acestea domnul Timiș ne-a ajutat să procurăm și să instalăm pe teritoriul școlii opt camere de supraveghere, care vor constitui o siguranță și mai mare pentru copiii și cadrele didactice din școala noastră".

Domnul Grigore Tihu, profesor de pregătirea premilitară a menționat și el sprijinul primit din partea parlamentarului Grigore Timiș, care a oferit școlii două arme pneumatice noi, astfel încât viitorii apărători ai patriei să poată însuși mai bine această disciplină – pregătirea premilitară.

În prezent se lucrează intens la elaborarea unui alt proiect pe teritoriul școlii – inaugurarea unui teren de sport pentru copii, ne-a mai spus doamna Taisia Corlotean, menționând, totodată, că școala are nevoie și de mijloace financiare pentru a repara acoperișul școlii care este foarte vechi.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook