Banner

Delegația UE zice că peste Prut, deși cu deficiențe, alegerile au fost libere și drepturile fundamentale au fost, în general, respectate

Email Imprimare PDF

01_delegatie_ueAlegerile parlamentare au avut loc în Republica Moldova, la 24 februarie. Rezultatele preliminare au fost comunicate de către Comisia Electorală Centrală, iar procesul electoral va fi încheiat odată ce Curtea Constituțională va valida rezultatul final, se arată într-un comunicat al Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, preluat de Romanian Global News.

Conform concluziilor preliminare ale Misiunii OSCE / ODIHR de observare a alegerilor, acestea au fost „competitive și drepturile fundamentale au fost, în general, respectate ". Cu toate acestea, s-au constatat deficiențe pe parcursul campaniei și în ziua alegerilor, manifestate în special prin presiuni asupra funcționarilor publici.

De asemenea, au existat indicii de cumpărare a voturilor și utilizarea abuzivă a resurselor de stat. Misiunea UE a menționat, de asemenea, că controlul și asupra mass-media făcut de către actorii politici au limitat punctele de vedere prezentate alegătorilor.

Toate neajunsurile identificate de misiunea de observare OSCE / ODIHR a alegerilor ar trebui abordate pe baza recomandărilor, în vederea viitoarelor alegeri.

Uniunea Europeană a monitorizat îndeaproape întregul proces electoral, inclusiv campania electorală și ziua alegerilor, și va continua să urmărească în întregime evoluțiile postelectorale, în vederea evaluării impactului asupra democrației și pluralismului în Republica Moldova.

Uniunea Europeană sprijină eforturile de consolidare a democrației în Republica Moldova și subliniază că respectarea voinței alegătorilor este unul dintre principiile democratice fundamentale.

Acestea au fost primele alegeri desfășurate în cadrul noului sistem electoral mixt. După cum s-a arătat deja în Concluziile Consiliului din 26 februarie 2018, majoritatea modificărilor importante aduse Codului Electoral în 2017 nu au fost conforme cu unele dintre recomandările-cheie ale Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și ale OSCE / ODIHR.

Desfășurarea acestor ultime alegeri a confirmat necesitatea de a aborda aceste recomandări și de a continua eforturile de aliniere a legislației electorale și a implementării acesteia la standardele internaționale.

Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va continua să se concentreze pe acordarea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova. În acest spirit, Uniunea Europeană se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova, care susțin procesul de reforme stipulate în Acordul de Asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor indiferent de afilierea politică, independența sistemului judiciar și de de-politizare a instituțiilor statului.

"Vom continua să ne bazăm relația cu Republica Moldova pe principiului condiționalității și respectului pentru statul de drept și standardele democratice", se arată în comunicat.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook