Banner

Ucraima continuă represiunea împotriva funcționarilor etnici români care au cetățenie română

Email Imprimare PDF

01_uniunea_europeana_pUn funcționar al Administrației Raionale de stat Storojineț, regiunea Cernăuți, a fost eliberat din funcție din cauza dublei cetățenii. A fost stabilit faptul că în timpul trecerii frontierei de stat funcționarul din cadrul Administrației raionale Storojineț a prezentat un pașaport românesc – informează BucPress, preluat de Romanian Global News.

Oamenii legii au depistat un caz de deținere a cetățeniei române de către șeful secției pentru problemele copiilor din cadrul Administrației raionale de stat Storojineț.

În conformitate cu legislația Ucrainei, în deosebi punctul 2, p. 1 al articolului 87 „Privind Serviciul de stat" funcționarul care deține dubla cetățenie urmează să fie concediat.

Persoana din cadrul Administrației raionale de stat Storojineț a fost eliberată din funcție la cererea Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Cernăuți.

Reamintim că în luna octombrie 2018, într-un comentariu oficial, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Elena Hitylanska, a menționat cp SBU nu poate aduce în fața justiției funcționarii și oficialii cu dublă cetățenie. Răspunzând la întrebarea dacă Serviciul de Securitate va lua măsuri în legătură cu dubla cetățenie, ea a spus: „Există o tragere la răspundere pentru dubla cetățenie?". În specificarea faptului că nu este vorba de cetățeni obișnuiți, ci de funcționari publici, secretarul de presă a remarcat: „Noi, în limitele competenței noastre, putem refuza accesul la secretele de stat, dacă aceștia sunt purtătorii lui. Atât." În același timp, Hitylanska a adăugat că Serviciul de Securitate al Ucrainei va verifica acești oficiali pentru accesul la secretele de stat. Ea a adăugat că SBU verifica dacă funcționarii de stat au dublă cetățenie.