Banner


Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/fundatia/web/rgnpress.ro/public_html/rgn_18/plugins/content/imageresize.php on line 56

Martirii macedo-români din Balcani au fost comemorați la București cu binecuvântarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române

Email Imprimare PDF

01_martiri_macedo_romaniProiect Avdhela și asociația „NeamUnit" i-au comemorat, sâmbătă, 23 martie, de la ora 13:00, pe martirii macedo-români din Balcani, la Biserica Mavrogheni din Capitală, transmite Romanian Global News.


Ceremonia a readus în memorie evenimentele tragice din noaptea de Paști de acum 105 ani, când preotul Haralambie Balamaci și alți trei români erau martirizați la Corcea pentru a fi slujit în limba română. Acești patru români fac parte dintr-o serie de circa 1000 de români din Balcani (învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi) care au fost uciși în condiții bestiale de către antarții greci pentru că apărau identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română/dialectul aromân/dialectul meglenoromân.

Dacă, până acum, slujba de pomenire avea loc la Biserica „Sfântul Gheorghe" din Capitală, de această dată s-a săvârșit la Biserica „Izvorul Tămăduirii - Mavrogheni, sâmbătă 23 martie, de la ora 13:00.

Gazdă a fost parohul Radu Petre Mureșan, iar preotul Dumitru Ștefănescu (consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor) a citit cuvântul trimis pentru această ocazie de Patriarhul României.

Din partea organizatorilor au fost prezenți Emanuil Inoan, doctor în istorie al U.B.B. Cluj, respectiv Aureliu Surulescu, președintele Asociației NeamUnit.

Reportaj video realizat de Trinitas TV de la slujba de pomenire aici: https://youtu.be/SfJYjqTyVps

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook