Banner

Sezonul femeilor regizor la Cinemateca Românească de la ICR Londra continuă cu „Moon Hotel Kabul” și „Balastiera #186”

Email Imprimare PDF

01_sezonul_femeilor_regizorMiercuri, 27 martie, programul Cinematecii Românești de la Institutul Cultural Român din Londra continuă cu două filme prezentate în premieră britanică: „Moon Hotel Kabul", cel mai recent film al Ancăi Damian și scurtmetrajul „Balastiera #186", în regia Adinei Pintilie, transmite Romanian Global News.

Cele două filme fac parte din Sezonul dedicat femeilor regizor, program derulat în cadrul Cinematecii Românești de la ICR Londra pe parcursul lunilor martie și aprilie, și care reunește cele mai cunoscute regizoare românce, printre care Anca Damian, Monica Lăzurean-Gorgan, Ivana Mladenovic, Adina Pintilie, Iulia Rugină și Ioana Uricaru.

„Moon Hotel Kabul" (2018), filmul Ancăi Damian, este o coproducție româno-franceză, cu un scenariu scris de Anca Damian și Lia Bugnar, avându-l în rolul principal pe Florin Piersic Jr. Povestea este a jurnalistului Ivan Semciuc (Florin Piersic Jr), un bărbat carismatic dar cinic și lipsit de compasiune. O întâlnire aparent insignifiantă cu o traducătoare (Ofelia Popii) într-o cameră de hotel din Kabul va da naștere la o schimbare cu totul neașteptată în stilul său de viață. Pelicula a obținut Premiul pentru regie la Festivalurile de film de la Varșovia și Madrid în 2018.

„Balastiera #186" (2009), regizat de Adina Pintilie și George Chiper, a obținut premiul Runner Up Award la Festivalul de Film de la Miami și Mențiunea specială a Festivalului de Film de la Trieste, în 2009. Filmul redă modul în care timpul capătă o nouă măsură odată ce într-una din zile, la balastiera de la marginea orașului, în lumea din beton și fier își face apariția un necunoscut. Nimic nu pare să se schimbe, dar lucrurile nu mai sunt la fel.

Anca Damian a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" din București, unde a absolvit secția regie de imagine și mai apoi și studiile doctorale în domeniul filmului. Ca regizor debutează în 2008 cu filmul „Întâlniri încrucișate", cu care participă la numeroase festivaluri de film, printre care: Festivalul de Film de la Pusan, Chicago, Göteborg, Cottbus, Goa și Roma. Pentru „Crulic – Drumul spre dincolo", cel de-al doilea său lungmetraj, Anca Damian a fost scenaristă, regizoare și producătoare, iar filmul a reușit să fie selectat de peste 150 de ori în diverse festivaluri de film din lume, acumulând mai bine de 36 de premii, printre care Premiul de Cristal la Annecy. „O vară foarte instabilă" (2013), o coproducție româno-ceho-suedezo-britanică, și cel de-al treilea film al Ancăi, a câștigat trei importante premii la Gala Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România, fiind proiectat în Varșovia, Göteborg, Praga și Londra.

Adina Pintilie a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția regie film, în anul 2008. Cu documentarul ei „Nu te supăra, dar..." a participat la Festivalul de Film de la Varșovia și Festivalul de la Locarno, câștigând Premiul pentru cel mai bun film documentar Golden Dove la DOK Leipzig. Lungmetrajul său de debut, „Nu mă atinge-mă", a participat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția din 2018, unde a câștigat Ursul de Aur.

Cinemateca Românească este unul dintre programele permanente ale ICR Londra, menit să pună în valoare filme românești din toate timpurile. Începând cu anul 2017, Cinemateca prezintă o serie de filme românești recente, care nu au intrat în rețelele de distribuție britanice.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook