Banner

Dan Tanasă: “Eckstein Kovacs, propunerea USR pentru Avocatul Poporului, NEAGĂ caracterul de stat național al României și susține oficializarea LIMBII MAGHIARE”

Email Imprimare PDF

01_eckstein_kovacsFostul parlamentar UDMR Peter Eckstein Kovacs este propunerea USR, susținută și de PNL și UDMR pentru Avocatul Poporului, în condițiile în care mandatul lui Victor Ciorbea a expirat la 6 mai, transmite Digi24, citat de Dan Tanasă pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Propunerea USR pentru Avocatul Poporului, fostul parlamentar UDMR Eckstein Kovacs este un susținător înfocat al eliminării sintagmei de stat național din Constituția României.

Eckstein este și un susținător al oficializării limbii maghiare în România.

„Ar fi un sentiment de confort si de modernitate daca nu ar exista aceasta sintagmă", a declarat Peter Eckstein Kovacs în anul 2010 la o emisiune HotNews.ro-RFI realizata de Dan Tapalaga, potrivit Hotnews.

Eckstein Kovacs a precizat insa ca e o opinie personala, si nu exprima punctul de vedere al presedintiei. El s-a referit la articolul unu din Constitutie, care defineste Romania ca fiind stat national, precizand insa ca nu pune in discutie caracterul unitar si indivizibil. Consilierul prezidential a mai spus ca ar adopta modelul constitutiei franceze, care defineste Franta ca "republica indivizibila, laica, democratica si sociala", dar nu contine notiunea de stat national. „As elimina si sintagma stat national, si multinational. Consider Romania patria cetatenilor romani, asta inteleg eu", a declarat atunci Eckstein.

Cu privire la oficializarea limbii maghiare în România, Eckstein a declarat tot în 2010 că este o doleanță legitimă: „Oficializarea regionala a limbii maghiare in tinutul secuiesc ar insemna un bilingvism total. Adica daca te duci la toaleta, trebuie sa scrii in doua limbi ca sa nu gresesti sa intri la toaleta de sexul opus, am spus asa mai plastic, daca vreti. Inseamna ca in toata viata publica cele doua limbi sunt la fel de legitim folosite".

„E problema de viziune, totusi cred ca din moment ce Constitutia spune ca limba oficiala este romana, acolo ar trebui o virgula si sa se spuna in Constitutie ca pe plan regional sau local poate sa fie si alta limba folosita ca si limba oficiala. Deci ar implica, in opinia mea, si o modificare de text de Constitutie", a declarat Eckstein citat de Hotnews.

Eckstein este și un susținător al autonomiei teritoriale pe criterii etnice a așa-zisului ținut secuiesc după modelul catalan. Se știe însă să acum Catalonia acționează pentru independența față de Spania.