Banner

Dr. Dorin Popescu, Casa Mării Negre: Alegerile parlamentare din Ucraina – rezultate parțiale și prime evaluări

Email Imprimare PDF

01_volodimir_zelensky_2I. Rezultatele scrutinului la nivel național

Formațiunea politică pro-prezidențială ''Servitorul poporului / Sluga Naroda" (partidul preşedintelui Volodimir Zelenski) a câştigat alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică în Ucraina, se arată într-o analiză făcută de dr. Dprin Popescu pe www.casamariinegre.ro și preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Intervenție a Ungariei pentru ungurii din România. Zeci de milioane de euro, cheltuite de Budapesta. Cât investește România în comunitățile românești istorice?

Email Imprimare PDF

01_interventie_a_ungariei_in_romaniaPeste 60 de proiecte de investiții din județele Mureș, Harghita și Covasna vor fi finanțate de Guvernul Ungariei. Fondurile alocate finanțării proiectelor depășesc 70 de milioane de euro, transmite www.evz.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MRP face Forum! Anunț înscrieri pentru participarea la Forumul Românilor de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_ministerul_mrpMinisterul pentru Românii de Pretutindeni lansează invitația către reprezentanții mediului asociativ românesc din afara granițelor și către reprezentanții mass-media de expresie românească de a participa la Forumul Românilor de Pretutindeni, care va avea loc în perioada 4-8 septembrie 2019, în România, transmite instituția pe site-ul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: Maia Sandu i-a oferit un alibi beton lui Vlad Plahotniuc

Email Imprimare PDF

01_petru_bogatuUneori oamenii fac o alegere greșită pentru a găsi calea cea dreaptă. În consecință, în loc să ajungă la destinație, o iau în partea opusă, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: „Cazul moldovenesc”

Email Imprimare PDF

01_nicolae_negru_aSăptămâna trecută, Andrei Năstase s-a bătut cu pumnul în pieptu-i de aramă că el a adus „libertatea în această țară". Puseurile lui de grandomanie nu ar merita atenție, dar de data aceasta lauda de sine, penibilă, nemăsurată, a liderului PPDA și ministrului nostru de Interne pare să fi fost auzită la Moscova. De acolo, secretarul de stat și ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, a ținut să reamintească lumii cine este realul „eliberator" al Republicii Moldova. Rusia, SUA și UE, în această ordine citează el marile puteri, au contribuit la încheierea rapidă și pașnică a crizei politice de la Chișinău, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În pofida piedicilor puse de conducerea interimară a IEH, proiectele echipei date afară din instituție continuă: Profesori de limba română din Timocul sârbesc și cel bulgăresc vor veni la cursuri de perfecționare în România

Email Imprimare PDF

01_cursuri_pentru_profesorii_din_timocul_sarbesc_si_bulgarescInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, va derula proiectul „Cursuri de perfecționare pentru persoanele care predau limba română sau în limba română în regiunea Vidin – Bulgaria și în Valea Timocului – Serbia", la Craiova, în perioada 23 – 28 iulie 2019. Proiectul se desfășoară în colaborare cu „AVE" – Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria și Asociația pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Generalul Ion Costaș: Acordul semnat de Elțin și Snegur prevedea clar că timp de o săptămână trebuia să fie retras tot armamentul de pe teritoriul R.Moldova

Email Imprimare PDF

01_generalul_ion_costasPe 21 iulie s-au împlinit 27 de ani de la semnarea Acordului de pace cu Rusia care a pus capăt confruntărilor armate în războiul de la Nistru, din 1992. Acordul, a fost semnat de către președintele rus de atunci Boris Elţîn şi ex-președintele moldovean Mircea Snegur. Ministrul de Interne de atunci, generalul Ion Costaș, consideră că acel acord, care a pus capăt unor vărsări de sânge, totuși nu a rezolvat conflictul transnistrean și a îngenuncheat R. Moldova. Într-un scurt interviu pentru Radio Chișinău, realizat de Cristina Păpușoi, generalul Ion Costaș, povestește despre consecințele acestui tratat, dar și despre cum ar putea evalua relațiile dintre Chișinău și Tiraspol, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Disperarea unui fermier român: „Nu mai avem cu cine munci, au preferat să meargă în Germania”

Email Imprimare PDF

01_disperarea_unui_fermier_romanFermierii români sunt disperați pentru că nu-și mai găsesc muncitori cu care să lucreze. Problema forței de muncă se adâncește, scrie www.agroinfo.ro, citat de Ziarul Românesc, preluat de Romanian Global News. . E vremea în care se recoltează și agricultorii sunt forțați să se descurce cum pot. Fermierul Cosmin Iovan din Hunedoara spune că e dispus să-i dea și 10 euro/oră unui angajat priceput.

Citeşte mai mult...
 

România locul I Olimpiada Internațională de Matematică: Șase medalii ale elevilor români la

Email Imprimare PDF

01_international_mathematical_olympiadLa Olimpiada Internațională de Matematică (OIM) România a obținut 1 medalie de aur, 2 de argint și 3 de bronz .În perioada 10-22 iulie 2019, s-a desfașurat la Bath, Marea Britanie, a 60-a Olimpiadă Internațională de Matematică pentru elevi de liceu, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tabara ”Bucuria” a Protopopiatului românesc din Sicilia – retrospectiva

Email Imprimare PDF

01_protopopiatul_romanesc_din_siciliaÎn perioada 14-19 Iulie 2019, în localitatea Alcamo, s-a desfășurat cea de-a II-a ediție a Taberei "Bucuria" a Protopopiatului Sicilia. Participante la această tabără au fost parohiile: Palermo, Alcamo-Trapani, Ragusa, Canicatti și Ribera. Pe parcursul celor 6 zile, copii cu vârste curinse între 8 - 15 ani au participat la diverse activități, coordonate de preoții și preotesele parohiilor implicate, cât și de voluntarii prezenți. Anul acesta ne-am bucurat de prezența specială a scriitoarei și artistei Doinița Ioneț, care este membru al Uniunii Scriitorilor din România, se arată într-un comunicat preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Școlile cu predarea în limba română din orașul Cernăuți riscă să dispară. Ce face România?

Email Imprimare PDF

01_scoli_predare_lb_roȘcolile cu predarea în limba română nr. 10 și 17 din suburbia Roșa și nr. 13 din Horecea Urbană a orașului Cernăuți trec prin grele încercări. Comitetul executiv al consiliului local Cernăuți propune să lichideze unele clase aparte din aceste școli, care aparțin minorității românești din capitala Bucovinei, în legătură cu necompletarea acestora cu un număr suficient de elevi, scrie www.bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tensiuni pe Nistru | Administrația separatistă prorusă de la Tiraspol a instalat abuziv 22 de posturi „grănicerești” în Zona de Securitate

Email Imprimare PDF

01_tensiune_la_nistruAdministrația separatistă prorusă de la Tirspol a instalat în mod abuziv de-a lungul liniei administrative 22 de posturi așa-numite de grăniceri și refuză să le retragă, în pofida cerințelor făcute repetat de delegația Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control, scrie Anticoruptie.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

I.Vlah sau cum Sandu s-a angajat în limba rusă să promoveze limba gagăuză. Separatiștii maghiari din România și Maia Sandu subiect comun: Tirolul de Sud!

Email Imprimare PDF

01_sandu_limba_rusaCentru orașului este paralizat, poți observa echipaje de poliție la toate intrările spre centrul Comratului. Parchez mașina și cobor, a pied, spre „центральная площадь", acolo unde a început ceremonia de investire a bașcanului Irina Vlah. În jurul meu, oameni îmbrăcați de sărbătoare, cu mic cu mare, se grăbesc să ajungă cât mai repede, scrie Ștefan Bejan în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alina Inayeh, șefa Biroului German Marshall Fund pentru România: „Noi cu toții ne aflăm în pericol: Rusia nu este doar un pericol militar”

Email Imprimare PDF

01_alina_inayehȘefa Biroului German Marshall Fund pentru România vorbește în exclusivitate pentru Europa Liberă despre cele mai mari pericole care vin dinspre Rusia: atacurile cibernetice, războiul informațional, mesajele anti-occidentale propagate prin „idioții utili" și „oamenii utili care nu sunt idioți, scrie Sabina Fati pe romania.europalibera.org, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În perioada 22-27 iulie 2019, Universitatea "Dunărea de Jos" invită 30 cadre didactice din şcolile româneşti din Ucraina, în vederea formării şi perfecţionării în studiul limbii române

Email Imprimare PDF

01_universitatea_dunarea_de_jos_galatiProiectul se numeşte "Incursiuni lingvistice în regiunea de sud a Basarabiei - Ismail -Ucraina prin şcoli de vara în limba română", scrie www.bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Radu Eremia în Adevărul: Cum aţâţă UDMR şi Budapesta scandalul de la Valea Uzului. Răspunsul autorităţilor române

Email Imprimare PDF

01_udmr_budapestaTensiunile în ceea ce priveşte Cimitirul militar internaţional din Valea Uzului sunt menţinute prin unele afirmaţii făcute de partea maghiară, multe dintre ele scoase din context sau departe de realitate, arată specialiştii, scrie Radu Eremia în adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

George Damian: Asimilarea etnică a românilor din Ucraina intră în faza finală

Email Imprimare PDF

01_asimilarea_etnica_a_romanilorAdministraţia regională din Tatarbunar a lansat acum două zile ideea trecerii şcolii din satul Borisăuca de a predare în limba română la predare în limba ucraineană. În regiunea Odessa mai erau, în anul 2018, doar patru şcoli cu predare în limba română – se pare că din toamna anului 2019 vor rămâne trei, scrie George Damian pe www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Jurnalul de Argeș: Popa Brânzea şi şoferul, tot preot, şi-au tras 200 de zile concediu medical

Email Imprimare PDF

01_popa_branzea_soferul_tot_popaMoştenitorul Brătienilor, puternic contestat şi la Bucureşti, la Institutul „Hurmuzachi", unde este director. Culmea, amândoi, Nicolae Brânzea și preotul Dan Mirea (totodată șofer și fin al primului), suferă în acte de aceeași boală cronică. Dan Mirea a fost luat de nașul său de la Biserica Spitatului de Pediatrie Pitești și angajat la București, la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi", scrie Alina Crangeanu pe www.jurnaluldearges.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alianța Familiilor din România: CRIZA DEMOGRAFICA A ROMÂNIEI SE INTENSIFICĂ

Email Imprimare PDF

01_criza_demografica_a_romanieiPeriodic, ONU emite date statistice privind situația demografică a planetei, proiectând evoluția ei până în anul 2100. Conform ultimelor date, publicate luna trecuta, în anul 2100 România va mai avea doar 11,8 milioane de locuitori, iar Basarabia doar 2 milioane, se arată într-o analiză a Alianței Familiilor din România, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În octombrie vor fi noi alegeri de autoguvernări minoritare din Ungaria

Email Imprimare PDF

01_vote_ungariaPeste trei luni, în Ungaria se vor ține noi alegeri locale şi minoritare, astfel şi naționalitățile îşi vor putea alege noile autoguvernări locale, județene şi pe țară. În ultimele zile însă, numărul românilor înscrişi în registrul naționalităților a scăzut, de la 4780 (în ziua de 2 iulie 2019), la 4689 de români înregistrați (în ziua încheierii ediției noastre, 16 iulie 2019). Unde au dispărut aproape 100 de români înregistrați? Este un mister. De ce scade numărul celor care ar putea vota odată cu apropierea alegerilor? Este un alt mister. La alegerile minoritare din octombrie vor putea vota numai acei cetățeni ai Ungariei, care sunt înscrişi în registrul naționalităților. Numărul acestora poate fi verificat oricând pe pagina de internet a Biroului Electoral Național: www.valasztas.hu, scrie Eva Șimon în Foaia Românească preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Festivaluri gastronomice și culturale ale românilor din Ungaria

Email Imprimare PDF

01_festivaluri_gastronomiceŞi anul acesta,sărbătoarea satului Chitighaz, „Festivalul Pogăciţelor", oferă localnicilor programe culturale cu ansambluri din ţară şi din România, cântăreţi de muzică populară, muzică uşoară pentru tineretul satului, concurs de gătit şi multe pogăcele, pentru toţi sătenii şi vizitatorii festivalului. Evenimentul a ajuns la cea de-a 13-a ediţie şi este organizat de către Primăria localităţii Chitighaz. Festivalul are loc în parcul din centrul satului, pe scena amenajată în faţa casei de cultură din localitate, în zilele de 10–11 august, transmite Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

G4media.ro: Culisele surprinzătoarei numiri a lui Geoană ca numărul 2 din NATO

Email Imprimare PDF

01_geoanaTimp de câteva luni, politicienii și diplomații români au făcut lobby intens, dar extrem de discret, pentru ca Mircea Geoană să fie desemnat adjunctul secretarului general al NATO. Miercuri, Jens Stoltenberg a făcut anunțul oficial. Geoană, fost ministru de Externe și ambasador în SUA, i-a învins pe cei patru competitori și a ajuns numprul doi în NATO, transmite www.g4media.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Experții, despre interconectarea electrică dintre România și Basarabia până în 2022: Este un termen real, dacă autoritățile nu vor tergiversa procesele, dar ar trebui atrase companii internaționale, cu experiență

Email Imprimare PDF

01_interconectarea_electricaBanca Mondială va acorda Republicii Moldova 61 de milioane de euro pentru interconectarea rețelelor de energie electrică cu România. Proiectul, menit să sporească siguranța energetică a Republicii Moldova, este discutat de mai mulți ani, iar experții susțin că se bate pasul pe loc din cauza lipsei de voință politică. Autoritățile intenționează să-l finalizeze până la sfârșitul anului 2022, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un român joacă rolul lui Viktor Orban, într-un film despre Angela Merkel

Email Imprimare PDF

01_radu_banzaruUn film despre cancelarul german Angela Merkel, a cărui acţiune este plasată în vara anului 2015 şi prezintă etapele care au dus la deschiderea graniţelor Germaniei unui milion de refugiaţi sirieni, este în curs de pregătire, iar din distribuţie face parte şi actorul român Radu Bânzaru, scrie Mediafax, preluat de Romanian Global News. Merkel, cu un român în distribuţie, în pregătire în Germania.

Citeşte mai mult...
 

15 studenți au absolvit cursurile de limba română organizate de Institutul Cultural Român Bruxelles în anul academic 2018-2019

Email Imprimare PDF

01_romanianInstitutul Cultural Român Bruxelles anunță sfârșitul celui de-al noulea an academic de predare a limbii române, și îi felicită călduros pe cei 15 absolvenți ai cursurilor de limbă română pentru adulți organizate de Reprezentanță, transmite ICR într-un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Simona Halep: Vreau să mulțumesc României că m-am născut aici

Email Imprimare PDF

01_simona_hale_wimbeldonSimona Halep şi-a prezentat miercuri seara în fața a 25.000 de români, trofeul cucerit sâmbătă la Wimbledon. Evenimentul a fost organizat de Primăria Capitalei. La ceremonie au asistat mari sportivi precum Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu sau Mihai Leu, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO

Email Imprimare PDF

01_mircea_geoana_secretar_adjunct_al_natoSecretarul general al NATO Jens Stoltenberg a decis să-l numească pe Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general, informează un comunicat postat miercuri pe site-ul NATO. El îşi va ocupa postul la jumătatea lui octombrie 2019, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Directorul AIEA se pregăteşte să demisioneze; un român între posibilii succesori (surse diplomatice)

Email Imprimare PDF

01_directorul_aieaDirectorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Yukiya Amano, intenţionează să demisioneze înainte de încheierea actualului său mandat, din cauza unor probleme de sănătate, au indicat miercuri surse diplomatice citate de Reuters şi Kyodo. Potrivit Reuters, unul din posibilii săi succesori ar fi diplomatul român Cornel Feruţă, în prezent coordonator-şef al AIEA, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eugen Tomac: Toate taxele pentru perfectarea actelor pentru obţinerea cetăţeniei române ar putea fi eliminate

Email Imprimare PDF

01_e_tomacDeputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac, afirmă că modificările propuse la Legea cetăţeniei române privind descentralizarea procesul de procesare a dosarelor, ca în fiecare judeţ din România să poată fi depus dosarul şi în termen de trei-patru luni de zile să fie soluţionat, pot fi în curând aprobate, iar toate taxele pentru perfectarea actelor pentru obţinerea cetăţeniei române ar putea fi eliminate.

Citeşte mai mult...
 

Dan Tanasă: Formulare în limba maghiară, obligatorii în primării și deconcentrate, conform Codului administrativ

Email Imprimare PDF

01_formulare_obligatorii_in_limba_maghiaraNoul Cod administrativ, adoptat de Guvernul Viorica Dăncilă prin ordonanță de urgență, obligă autoritățile publice locale și deconcentratele să pună la dispoziția cetățenilor formulare tipizate în format bilingv, respectiv în limba română și în limba minorității naționale. Statul își încuranjează astfel proprii cetățeni să utilizeze o altă limbă în paralel cu limba oficială de stat în raporturile cu instituțiile publice, lucru unic în lume, scrie Dan Tanasă pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Traian Băsescu cere la Bruxelles o perspectivă clară de aderare a R.Moldova la Uniunea Europeană

Email Imprimare PDF

01_basescu_perspectiva_ue_mdEuroparlamentarul și fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat în Parlamentul European că R. Moldova trebuie să-i fie oferită o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană, pentru că în caz contrar va rămâne într-o zonă gri pe un termen nedefinit, transmie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Trompeta Moscovei de la Chișinău, Igor Dodon anunță : Nu am promis niciodată că Moldova va adera la UE

Email Imprimare PDF

01_trompeta_moscovei_dodonIgor Dodon anunță că nicio cerere de aderare la Uniunea Europeană nu va fi depusă în următorii ani, așa cum a declarat acum o lună vicepremierul și ministrul de Interne, Andrei Năstase. Șeful statului a menționat că reprezentanții blocului ACUM nu sunt primii politicieni care fac asemenea declarații, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Chipul satului românesc” prezentat pentru a doua oară în SUA, la Chicago

Email Imprimare PDF

01_chipul_satului_romanesc_suaExpoziția „Chipul satului românesc", ajunsă în SUA cu sprijinul Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi, a fost prezentată duminică la Chicago, după ce în urmă cu o lună a putut fi admirată la Parohia românească „Sfânta Treime" din Troy, Michigan, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Elita României – 100 de personalități românești, proiecte românesc în Spania

Email Imprimare PDF

01_elita_romaniei_proiect_spaniaElita României - 100 de personalități românești a fost un proiect realizat de scriitorul Gelu Vlașin prin intermediul Asociației Culturale Diverbium în colaborare cu Ambasada României din Spania, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, se arată într-o notă de presă primită la redacție, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dr. Ion POPESCU, candidat la alegerile parlamentare din Ucraina: „Niciodată nu mi-a fost ruşine sau frică să abordez problemele noastre la orice nivel!”

Email Imprimare PDF

01_dr_ion_popescuDr. Ion POPESCU Înregistrat de către Comisia electorală centrală in calitate de candidat Independent la alegerile parlamentare anticipate din 21 Iulie 2019, din Ucraina, pe Circumscripția electorală 203, a transmis un mesaj românilor din Ucraina, pe care îl publicăm integral, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Raport internațional: Diaspora românească, a cincea cea mai numeroasă din lume

Email Imprimare PDF

01_diaspora_romaneasca_a_cincea_din_lumeDiaspora românească este a cincea cea mai numeroasă diasporă din lume, raportat la numărul total al populației, se arată într-un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), comandat de Ministerul de Externe al României, transmit e G4Media, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Partidul Liberal consideră că BMA și MAI ar MINȚI în cazul interdicției aplicate lui George Simion: „BMA poate oricând anula actul emis abuziv în privința lui Simion”

Email Imprimare PDF

01_simionDeclarațiile Biroului Migrați și Azil (BMA) și ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), potrivit cărora interdicția de a mai intra în R. Moldova pentru o perioadă de cinci ani, aplicată lui George Simion în 2018 poate fi anulată doar de către instanța de judecată, sunt „mincinioase și denaturate", susține Partidul Liberal de la Chișinău, citat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: Cum a fost cenzurat la Chișinău mesajul subsecretarului de Stat american

Email Imprimare PDF

01_petru_bogatu_bAutoritățile și mass-media au făcut mare tam-tam pe seama întâlnirilor pe care le-a avut la Chișinău David Hale, subsecretarul de Stat al SUA pentru Afaceri Politice, cu Maia Sandu, Igor Dodon și alți reprezentanți ai actualii puteri. Numai că între discursul real al înaltului oaspete american și textul dat publicității de autoritățile locale sunt diferențe notabile, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În Ucraina a intrat în vigoare legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene, legea prin care se încearcă asimilarea a jumătate de milion de români!

Email Imprimare PDF

01_ucrainaLegea cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat a intrat în vigoare marţi în Ucraina, documentul prevăzând utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile de activitate, informează publicaţia „Ukrainska pravda".Documentul a intrat în vigoare la două luni de la publicarea sa în ziarul oficial al Radei Supreme, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

ADEC, 5 ani de la înființare: peste 70 de procese câștigate definitiv pentru respectarea Constituției

Email Imprimare PDF

01_dan_tanasa_analizaÎn data de 13 iunie 2014 Judecătoria Sector 3 București a admis cererea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) și a dispus înscrierea acesteia în Registrul național al asociațiilor și fundațiilor. În cinci ani ADEC a câștigat definitiv zeci de procese în apărarea Constituției, marea majoritate pentru aplicarea legii în județele Covasna și Harghita, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Av. Peter Costea: “De ce politicienilor români le este rușine de valorile creștine?”

Email Imprimare PDF

01_peter_costeaAceastă întrebare mi-a venit în minte săptămâna trecută când am citit că Premierul Australiei, Scott Morrison, s-a rugat, în public, în fața unei congregații creștine de 21.000 de persoane, acum câteva săptămâni, pentru tineretul Australiei, pentru libertatea religioasă, pentru aborigeni și pentru ca Dumnezeu să pună capăt secetei cumplite care face ravagii în Australia de câțiva ani, scrie Av. Peter Costea în Tribuna Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

ICR Viena şi Muzeul Municipiului București prezintă expoziţia „Un austriac la București: Francisc Iosif Rainer, personalitate universală“

Email Imprimare PDF

01_francisc_iosif_rainer_icrÎn perioada 17 iulie ‒ 22 septembrie 2019, ICR Viena găzduieşte expoziția „Un austriac la Bucureşti: Francisc Iosif Rainer (1875 ‒ 1944)", proiect organizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Vernisajul expoziției are loc în data de 17 iulie, de la ora 19.00, cu participarea domnului dr. Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, istoric, jurnalist şi antropograf, transmite ICR într-un comunicat de presă preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ioana Pârvulescu la Festivalul Internațional „Góry Literatury”. Lansarea traducerii poloneze a volumului Inocenții

Email Imprimare PDF

01_ioana_parvulescu_nimeniCu ocazia premierei în limba polonă a volumului Inocenții, autoarea lui, Ioana Pârvulescu, va fi invitată în Polonia la Festivalul Literar „Góry literatury" („Munţii literaturii", 13-20 iulie), organizat de cunoscuta scriitoare poloneză Olga Tokarczuk, laureata prestigiosului Booker Prize 2018. Festivalul a ajuns în 2019 la cea de-a V-a ediţie. ICR Varșovia este pentru prima dată partener al manifestării, care reuneşte în fiecare an, în cochetul orăşel Nowa Ruda din Munţii Sudeţi, cei mai importanţi scriitori polonezi ai momentului, cărora li se alătură invitaţi valoroşi de peste hotare, transmite ICR într-un comunicat de presă preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Patriarhia Română acordă campioanei Simona Halep Ordinul „Crucea Patriarhală”

Email Imprimare PDF

01_halepRomânca Simona Halep a devenit de mai multă vreme un simbol al performanţei sportive pe plan internaţional, fapt care a culminat cu obținerea trofeului Wimbledon 2019, cel mai vechi şi mai prestigios turneu de tenis dintre cele 4 turnee de Mare Şlem, transmite Biroul de Presă al Patriarhiei Române, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Apel către Parlament al foștilor angajați ai IEH referitor la abuzurile directorului general adjunct: “Salvați românii din jurul granițelor țării și Balcani!”

Email Imprimare PDF

01_PENALUL_NICOLAE_BRANZEADoi foști angajați ai IEH, disponiblizați în mod abuziv de conducerea IEH, au trimis comisiilor de specialitate pentru comunităţile de români din afara ţării din Camera Deputaților și Senat un apel referitor la situația dezastruoasă în care a fost adusă instituția prin delegarea atribuțiile de director general, pe perioada concediului medical al directorului general al IEH, către preotul Nicolae Brânzea de către ministrul pentru românii de pretutindeni, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: “Îi va telefona Putin Maiei Sandu?”

Email Imprimare PDF

01_ni_negruMaia Sandu a fost nevoită să calce moratoriul geopolitic drag inimii acumiștilor și socialiștilor, după ce au telefonat-o Iohannis și, apoi, Zelenski, invitând-o în musafirie. Ea planificase să meargă doar la Bruxelles, pentru a debloca finanțarea macrofinanciară, ca apoi să se dedice „dezoligarhizării", dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la târg. Putea ea să refuze sau să se eschiveze invocând alte priorități, ca în cazul premierului rus Dmitri Medvedev? Cine ar răspunde că da, acela, probabil, nu studiază geografia, din care derivă geopolitica, scrie Nicolae Negru pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: “Nevoia stringentă a unei forțe politice organizate în unionism”

Email Imprimare PDF

01_petru_bogatu_bMișcarea Civică „PRO" îndeamnă forțele unioniste, partidele politice extraparlamentare, societatea civilă, mișcările civice și experții neangajați politic să formeze un front comun în vederea schimbării clasei politice actuale și a contracarării pericolului rusesc în Republica Moldova, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

15 proiecte nationale care ar putea transforma Romania

Email Imprimare PDF

01_peiu_p_2Stim cu precizie unde ne aflam astazi: ca pozitionare globala, la un nivel de doua treimi din media Uniunii Europene. Avem adica un PIB/locuitor de 65-66% din media Uniunii, in cifre comparabile (la paritatea puterii de cumparare) . Dar stim, oare, unde vrem sa fim peste cinci ani? Peste 10 ani? Peste 20 de ani?, scrie Petrișor Peiu pe www.ziare.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ambasadorul României: Lucrările pe gazoductul Ungheni-Chișinău au început pe toate cele 7 tronsoane

Email Imprimare PDF

01_lucrarile_pe_gazoductul_ungheniAmbasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a informat că au început lucrările pentru execuția gazoductului Ungheni-Chișinău pe toate cele 7 tronsoane.Romania face ceea ce spune in Republica Moldova, a scris ambasadorul pe Facebook, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Biroul migrație și azil de la Chișinău: Declararea lui George Simion drept persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova poate fi anulată doar de către instanța de judecată

Email Imprimare PDF

01_andrei_nastase_george_simionUn grup de unioniști în frunte cu Vlad Bilețchi a depus luni, 15 iulie, o petiție la Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău, în atenția ministrului Andrei Năstase, cerând să-i fie scoasă interdicția aplicată unionistului George Simion, de a intra pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 5 ani. Instituția condusă de Năstase a răspuns negativ solicitării unioniștilor, transmite www.telegraph.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Echipa națională de înot a Belgiei are antrenor român

Email Imprimare PDF

01_horatiu_drocReșițeanul, Horațiu Droc, antrenează înotătorii din Capitala Europei de peste 21 de ani. L-am întalnit pentru prima dată la Restaurantul Transilvania din Costa Adeje unde urmărea cu emoție, la televizor, împreună cu alți români din Tenerife, evoluția Echipei U21 de Fotbal a României, scrie Constantin Pletosu pe www.diasporaazi.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tabăra ”Bucuria” a Protopopiatului românesc Sicilia la cea de-a II ediție

Email Imprimare PDF

01_tabara_bucuriaA început cea de-a II ediție a Taberei Protopopiatului românesc Sicilia, intitulata sugestiv "Bucuria" și care se desfașoară în perioada 14 - 19 Iulie cu participarea parohiilor: Ragusa, Trapani-Alcamo, Palermo, Canicatti și Ribera, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cum s-au bucurat românii din România și din străinătate de victoria Simonei Halep la Wimbledon 2019

Email Imprimare PDF

01_simona_halep_campioana_mondiala_wimbeldonDin Vama Veche până în Brisbane, Australia, românii au urmărit meciul Simonei Halep din finala de la Wimbledon și au sărbătorit victoria sportivei în fața titratei Serena Williams. Dacă cei din Vama Veche au renunțat la câteva ore de plajă și s-au strâns la terase pentru a urmări meciul cu prietenii, românii din Australia s-au trezit cu noaptea în cap ca să o susțină pe Simona. Și în Bucovina a fost veselie mare pentru victoria Simonei, iar bucuria unei nunți a fost dublată de cea a victoriei Simonei: nuntașii au ținut să o salute chiar pe scările bisericii, transmite Digi24, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Scandalul continuă la IEH. Foști angajați dezvăluie comportamentul preotului Nicolae Brânzea față de banul public…

Email Imprimare PDF

01_preotul_penal_nicolae_branzeaMinisterul pentru Romanii de Pretutindeni l-ar fi numit vineri, 12 iulie, pe Nicolae Brînzea în funcţia de director interimar al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, a anunţat Iulia Modiga, angajată al Institului, pe Facebook. B1.ro anunță că a contactat Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pentru a confirma informaţia, dar până la publicarea materialului nu a primit un răspuns, transmite www.b1.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

George Simion, interzis în Rep. Moldova și în regimul Maia Sandu și Andrei Năstase. „Le dau o săptămână, apoi revin la Prut și intru în greva foamei”

Email Imprimare PDF

01_george_simion_interzis_in_mdGeorge Simion, fost candidat la alegerile europarlamentare și lider al mișcării unioniste, nu a fost lăsat vineri, 12 iulie, să intre în Republica Moldova. Interdicția de a trece Prutul stabilită de oligarhul Vladimir Plahotniuc este menținută de noul regim de la Chișinău Maia Sandu-Andrei Năstase-Igor Dodon, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ambasada României la Londra a avut consultări cu partidele politice şi cu asociaţiile cetăţenilor români pe tema organizării alegerilor prezidenţiale

Email Imprimare PDF

01_ambasada_ro_londra_asociatile_de_romaniAmbasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a organizat joi, 11 iulie 2019, o sesiune de consultări cu reprezentanţii partidelor politice şi ai asociaţiilor cetăţenilor români din Marea Britanie privind organizarea şi desfăşurarea scrutinului pentru alegerea Preşedintelui României din 10 noiembrie 2019 şi 24 noiembrie 2019 (turul al doilea), a anunţat misiunea diplomatică română într-un comunicat remis AGERPRES, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Discuții la Ambasada României din Viena despre organizarea alegerilor, un grup de români au depus o solicitare către AEP

Email Imprimare PDF

01_aep_ambasada_romaniei_din_vienaUn grup de patru români rezidenți în Austria, activiști în organizații civice și politice, au participat la o întâlnire cu șefii misiunii diplomatice a României în Austria, ocazie cu care au depus o solicitare care are ca principală cerere mărirea numărului de secții de votare din Austria. Au mai fost discutate și problemele care au existat la alegerile europarlamentare din 26 mai precum și alte chestiuni referitoare la procesul de votare care va avea loc cu ocazia alegerilor prezidențiale din 10 și 24 noiembrie, transmite www.ziarulromanesc.at, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Fost ministru al românilor de pretutindeni, numit ambassador

Email Imprimare PDF

01_andreea_pastarnac_numita_ambasador_belgiaFostul ministru al Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a fost numită ambasador al României în Belgia, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire.

Citeşte mai mult...
 

Primul mare test pentru Renate Weber: PMP o sesizează cu privire la Codul Administrativ

Email Imprimare PDF

01_pmp_renate_weberPartidul Mişcarea Populară va sesiza Avocatul Poporului cu privire la Codul administrativ prin care "Guvernul Dăncilă a încercat să oficializeze limba maghiară drept a doua limbă de stat, lucru inacceptabil", a declarat preşedintele formaţiunii, eurodeputatul Eugen Tomac, transmite www.stiripesurse.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tinerii români din Italia participă la școala de vară organizată la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Roma

Email Imprimare PDF

01_tineri_romani_din_romani_tabaraTinerii din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei participă timp de 9 săptămâni, câte o zi pe săptămână, la școala de vară intitulată „Zile de vacanță petrecute în biserică". Proiectul se desfășoară la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului" din Roma, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În oraşul sicilian Vittoria va fi construit un aşezământ social românesc

Email Imprimare PDF

01_asezamant_social_romanesc_orasul_sicilian_vittoriaÎn oraşul sicilian Vittoria va fi construit un ansamblul parohial alcătuit din biserică, spații destinate diferitelor activități catehetice și un așezământ social, informează Episcopia Italiei, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Acuzații grave! ''Decapitări'' la ordin: ‘Șantaj și corupere, telefoane la miezul nopții – Influență atât la Guvern, cât și la Cotroceni’

Email Imprimare PDF

01_influente_politice_iehE scandal uriaș într-una dintre instituțiile-cheie ale statului român! Concret, la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni s-ar fi făcut „execuții" la ordin, fiind cinci oameni disponibilizați în aceeași zi, transmite www.bugetul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Londra a avut loc Conferinţa mondială pentru Apărarea Libertăţii Presei. Ce a stabilit?

Email Imprimare PDF

01_conferinta_mondiala_pentru_apararea_libertatii_preseiÎn zilele de 10-11 iulie a.c. la Printworks, Londra, a avut loc conferinţa mondială Apără Libertatea Presei (Defend Media Freedom), eveniment organizat de către guvernul britanic şi cel canadian. Conferinţa a reunit delegaţii din peste 100 de ţări, incluzând 60 de miniştri şi peste 1500 de jurnalişti, reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai societăţii civile, personalităţi din mediul academic, transmite Tatomir Ion-Marius, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România şi Republica Moldova au semnat patru contracte de finanţare pentru proiecte de infrastructură

Email Imprimare PDF

01_fratii_in_veci_vor_fi_fratiAutorităţile române şi cele din Republica Moldova au semnat patru contracte de finanţare, în valoare de 24,2 milioane euro, pentru proiecte mari de infrastructură care vor primi finanţare prin intermediul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Statul maghiar construiește din temelii instituții pentru maghiarii din Ucraina. România când o va face?

Email Imprimare PDF

01_localitatea_serednyeÎn localitatea Serednye, raionul Ujgorod, a fost pusă piatra de temelie a noii clădiri a Centrului Cultural Maghiar „Butler".Construcția este finanțată de guvernul Ungariei, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Profesori de limba română din Republica Moldova vor veni la cursuri de perfecționare în România. Proiect propus și pregătit de cei care au fost dați afară de la IEH!

Email Imprimare PDF

01_prof_cursuri_ro_iehInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, va derula proiectul „Cursuri de perfecționare a cadrelor didactice care predau limba română, sau în limba română, în Republica Moldova, în special în UTA Găgăuzia", la Pașcani, în perioada 13-18 iulie 2019. Proiectul se va desfășura în parteneriat cu Episcopia Basarabiei de Sud și Inspectoratul Școlar Județean Iași, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Oamenii de afaceri din Republica Moldova își fac patronat la București

Email Imprimare PDF

01_oamenii_de_afaceri_din_rmMiercuri, 10 iulie a.c., la Bucuresti a fost lansat Patronatul Antreprenorilor din Republica Moldova (ARM). Gazda evenimentului a fost Veaceslav Saramet, fost secretar de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni.Cu ocazia lansării, au participat atât invitați din rândul antreprenorilor originari din Republica Moldova care își desfășoară activitatea în România, cât și reprezentanți ai administrației publice centrale, se arată într-un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Sudul Basarabiei vor trece mai ușor în țara mamă. Din 15 septembrie, trecerea bac Isaccea-Cartal devine operațională

Email Imprimare PDF

01_bac_isaccea_cartalSe ocupă Navrom Bac SRL Galați, investitor și beneficiar de lucrare trecere bac Isaccea-Cartal (Orlovka). Ucrainenii lucrează la punctul de trecere al frontierei de la Orlovka de 2 ani și sunt gata demultișor să primească primul transport de trecere a Dunării cu bacul dinspre Isaccea. La noi... mai durează. Nu mult, până în 15 septembrie a.c. termenul de finalizare a lucrării "Amenajarea punctului internațional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru pasageri și marfă", transmite www.ziarulzigzag.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Ungaria anunță desfășurarea festivalurilor de tradiție din zonă: al castraveţilor și al lubeniței

Email Imprimare PDF

01_romanii_din_ungaria_festivaluriPrimăria localităţii Micherechi organizează tradiţionala sărbătoare a satului, „Festivalul Castraveţilor", în zilele de 27–28 iulie. Oaspeţii sunt aşteptaţi la cea de-a 17-a ediţie a acestui festival cu un program variat, cu concerte de muzică uşoară pentru toate vârstele, program cultural folcloric românesc şi unguresc, gastronomie şi concursuri. Evenimentul se va desfăşura în cortul amenajat de către primărie în centrul satului, transmite Foaia Românească preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Cernăuți se va desfășura cea de a XV-a ediție a Festivalului-concurs internațional de muzică populară româneasca „În grădina cu flori multe”

Email Imprimare PDF

01_cernauti_festival_concursCentrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți și Școala Populară de Artă și Civilizație Românească "Ciprian Porumbescu" din Cernăuți în perioada 12 - 14 iulie 2019, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovareа Culturii Tradiţionale Iași și cu sprijinul Consiliului Regional Cernăuți desfășoară cea de a XV-a ediție a Festivalului-concurs Internațional de muzică populară româneasca "În grădina cu flori multe",potrivit unui comunicat al organizatorilor, remis Agenției BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Totul despremame.ro: Familia Curcubet şi homeschooling -ul. Şcolit acasă, fiul lor e student la o importantă universitate americană

Email Imprimare PDF

01_familia_curcubetFamilia Curcubet este printre primele din România care şi-a asumat educarea celor patru copii în sistem homeschooling. În 2001, Gabriel Curcubeţ, pastor, a început să le predea copiilor materiile reale, istoria şi geografia, iar soţia, casnică, materiile umane. Ulterior, au apelat şi la cursurile online. Din 2002, când a înfiinţat Asociaţia Home Schooling România, familia luptă pentru schimbarea legislaţiei, în aşa fel încât acest sistem să fie recunoscut de stat, scrie www.totuldespremame.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

George Simion: 16 puncte: Unde am ajuns după 30 de ani de "reforme"! MANIFEST

Email Imprimare PDF

01_george_simion_dupa_30_de_aniAcest material este un manifest. Situaţia actuală a României, în anul 2019, necesită ca să luăm atitudine şi să schimbăm destinul acestei naţiuni, altfel nu vom mai exista ca neam. Distrugerile din ultimii 30 au făcut ca ţara noastră să fie în pragul colapsului. O nouă mişcare politică se impune!, scrie George Simion pe blogul său de pe Adevărul, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, despre Autostrada Unirii şi podul peste Prut: “Sunt proiecte perfect realizabile, doar că de durată”

Email Imprimare PDF

01_daniel_ionita_ambAutostrada Unirii şi podul peste Prut la Ungheni nu sunt proiecte fanteziste, ci proiecte perfect realizabile, doar că de durată. Este opinia ambasadorului României în Republica Moldova, Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, care a fost exprimată la Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MAE: Șeful diplomației ungare a cerut ignorarea unor decizii judecătorești și intervenția statului român în justiție

Email Imprimare PDF

01_melescanuȘeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a solicitat în timpul întrevederii de marți cu omologul sau român, Teodor Meleșcanu, ignorarea unor decizii ale instanțelor judecătorești și intervenția statului român în Justiție, susține Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat, transmite www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MRP în dialog cu autoritățile albaneze cere învățământ în dialectul aromân pentru românii/aromânii din Albania

Email Imprimare PDF

01_mrp_in_dialog_cu_autoritatile_albanezeÎn continuarea vizitei pe care o efectuează delegația MRP în Republica Albania, zilele acestea, ministrul Natalia-Elena Intotero a avut o întrevedere cu primarul localității Korcea, Sotiraq Filo, în cadrul căreia i-a mulțumit acestuia pentru tot sprijinul acordat în vederea deschiderii Centrului de Informare al României, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Întrevedere Reniță-Ioniță: România dispune de capacitatea necesară pentru a susține plenar R.Moldova

Email Imprimare PDF

01_renita_ionitaPreședintele Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană, Ambasadorul Iurie Reniță, a avut o întrevedere cu E.S. dl. Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Gobal News.

Citeşte mai mult...
 

De ce până acum NU există un control vamal COMUN la granița dintre România și Republica Moldova? „Am insistat să se renunțe la această formulare, este o expresie NEFERICITĂ”

Email Imprimare PDF

01_control_vamal_comunPreședintele Asociației Investitorilor din România în R. Moldova, Dan Nuțiu, este sceptic că la granița moldo-română ar putea exista un control vamal comun, pentru a fluidiza traficul la frontieră. Asta pentru că R. Moldova, stat care nu este membru UE, ar avea acces la baza de date cu caracter personal a cetățenilor din Uniunea Europeană, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Teodor Meleșcanu, la reuniunea OSCE: Soluționarea conflictului transnistrean rămâne „o prioritate majoră” pentru România

Email Imprimare PDF

01_teodor_melescanu_osceMinistrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat, în perioada 8-9 iulie 2019, la Reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele participante OSCE, organizată în Slovacia. Obiectivul reuniunii a fost dezbaterea perspectivelor securității europene, dar și aprofundarea rolului OSCE în abordarea provocărilor actuale, se arată într-un comunicat de presă al MAE, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

OSCE: Rusia trebuie să-și retragă armata de pe teritoriul Republicii Moldova

Email Imprimare PDF

01_rusia_osceAdunarea Parlamentară (AP) a OSCE somează Rusia să-şi retragă complet trupele armate şi muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldovei. Într-o rezoluţie a Comitetului pentru afaceri politice şi securitate, adoptată în cadrul celei de-a 26-a sesiuni anuale a AP OSCE, desfăşurată la Luxemburg, este subliniată "necesitatea de a asigura retragerea completă a forţelor armate şi muniţiilor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă internaţională", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alexandru Vakulovski: Slugile Patriarhiei Ruse atacă din nou Mitropolia Basarabiei

Email Imprimare PDF

01_slugile_patriarhiei_ruseDe fiecare dată când la alegeri câștigă socialiștii și partidele pro-ruse, vedem că în societate reînvie un val agresiv de stalinism. Când spun pro-ruși mă refer la cei anti-occidentali, anti-UE, că nu toți rușii au portretele lui Lenin și ale lui Stalin în loc de icoane, scrie Alexandru Vakulovski pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

PS Episcop Macarie s-a aflat în aceste zile în mijlocul românilor din capitata Norvegiei

Email Imprimare PDF

01_episcopul_macarie_capitala_norvegieiPreasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord s-a aflat în aceste zile în mijlocul românilor din capitata Norvegiei, unde a cercetat bolnavii la domiciliu și în spitale și i-a încurajat pe cei privați de libertate, închiși în penitenciare, transmite Romanian Global News citând o corespondență.

Citeşte mai mult...
 

Tabăra Nepsis a Protopopiatului Emilia Romagna II

Email Imprimare PDF

01_nepsis_tabara_roÎn perioada 30 iunie–6 iulie, cu binecuvântarea Presfințitului Siluan și purtarea de grijă a Preasfințitului Atanasie de Bogdania, a avut loc, și în acest an, Tabăra Nepsis a Protopopiatului Emilia Romagna II. Peste 70 de copii și tineri, cu vârste între 6 și 19 ani, s-au bucurat de aceste zile în mijlocul naturii. Fără internet, telefoane și TV, zilele au fost umplute de multe activități: jocuri educative, ateliere (de olărit, de cusut etamină, de creație literară, de făcut prescuri), Karaoke, Mimă, Seara talentelor, etc., transmite Episcopia Italiei într-un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Secretarul general al MAE: “Românii din diaspora au intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot”

Email Imprimare PDF

01_romanii_aSecretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Laura Elena Chiorean, a declarat, marţi,că misiunile diplomatice au raportat multe incidente la alegerile de pe 26 mai, ea precizând că "în multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot", transmite www.mediafax.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

AEP a lansat un site unde se pot preînregistra românii din afara României care vor vota la prezidenţiale

Email Imprimare PDF

01_aepPreşedintele AEP Constantin Buică a anunţat că Autoritatea Electorală Permanentă a pregătit o paltforma on-line unde românii din din afara României se pot preînregistra şi opta pentru votul la secţie sau prin corespondenţă, la alegerile prezidenţiale din toamnă, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Haos la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. 5 angajați disponibilizați într-o singură zi. Proiecte ale comunităților istorice românești în aer!

Email Imprimare PDF

Foto: Oriana Micle și preotul Nicola BrânzeaInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni (IEH), instituție aflată în subordinea Ministerul pentru Românii de Pretutindeni are ca scop, potrivit HG-ului de funcționare, derularea de programe pentru promovarea valorilor culturale româneşti, în principal în rândul etnicilor români din cadrul comunităţilor istorice româneşti din afara teritoriului României.

Citeşte mai mult...
 

MRP a deschis un nou Centru de Informare al României la Korcea, Albania

Email Imprimare PDF

01_nou_centru_informare_mrpIncepând de pe 9 iulie 2019, prin eforturile și demersurile MRP și ale mediului asociativ, comunitatea de aromâni din Republica Albania are un Centru de Informare al României (CIR), la Corcea, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Date oficiale de la MAI - 794,221 de cetățeni români cu pașapoarte de tip CRDS (Cetățean Român cu Domiciliul în Străinătate)

Email Imprimare PDF

01_rep_md_ro_65Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, comunică într-un răspuns la interpelarea președintelui Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, datele oficiale privind numărul actualizat al cetățenilor români cu pașapoarte de tip CRDS (Cetățean Român cu Domiciliul în Străinătate), transmite deputatul Constantin Codreanu pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dan Tanasă // ANALIZĂ. Fake news propagat de UDMR și MAE ungar privind Codul administrativ adoptat de Guvernul României

Email Imprimare PDF

01_fake_news_propagat_de_mae_si_udmrConducerea Uniunii Democrate Maghiare din România și ministrul Afacerilor Externe de la Budapesta sunt foarte supărați pe noul Cod administrativ adoptat de Guvernul României, publicat vineri în Monitorul Oficial. Budapesta spune că această varintă a Codului administrativ duce chiar la un regres în domeniul drepturilor minorităților naționale. Din nou, UDMR și Budapesta apelează la fake news pentru a manipula opinia publică din cele două țări dar și pe cea occidental, scrie Dan Tanasă pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Inaugurarea noului sediu al Teatrului „B.P. Haşdeu” din Cahul va avea loc, cel mai probabil, în anul 2020

Email Imprimare PDF

01_bp_hasdeuSe apropie tot mai mult ziua când vom asista la prima piesă montată pe scena nouă a Teatrului „B.P. Haşdeu" din Cahul. Lucrările de exterior la sediul instituţiei sunt gata, pe final sunt şi cele din interior. Administraţia teatrului susţine că proiectul noului sediul al instituţiei de cultură intră în etapa a doua, care va dura cel mult un an şi va culmina cu inaugurarea oficială, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Elevii din Rep. Moldova, îndemnați să-și continue studiile la Iași: Burse lunare de 65 de euro

Email Imprimare PDF

01_burse_elevi_mdÎn perioada 10-17 iulie curent, Iaşul organizează admiterea pentru elevii etnici români de pretutindeni, absolvenţi de studii gimnaziale din Republica Moldova care doresc să-şi continue studiile liceale sau profesionale în instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat din România.

Citeşte mai mult...
 

"Cariere albastre” la Universitatea Maritimă din Constanța pentru românii de pretutindeni. Inclusiv pentru fete!

Email Imprimare PDF

01_cariere_albastreO delegație a Universității Maritime din Constanța a participat în perioada 4-7 iulie 2019 la Târgul Universităților din România din Chișinău, Bălți și Cahul pentru prezentarea ofertei educaționale. Delegația a oferit informații utile privind locurile de admitere dar și premii pentru primii ȋnscriși, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Anunț tulburător făcut de David Purcar, singurul elev din Mureș care a luat 10 la bacalaureat 2019: “Plec în Anglia. Mă mai întorc în România doar dacă societatea s-ar schimba în bine”

Email Imprimare PDF

01_david_purcarDavid Purcar este singurul elev din Târgu-Mureș, care a luat nota 10 la Bacalaureat, sesiunea iulie. Tânărul, șef de promoție al Colegiului Național "Unirea" din Târgu-Mureș, a făcut un anunț tulburător și a anunțat că va pleca în Anglia și se va mai întoarce în România, doar dacă se va schimba sistemul, scrie www.cancan.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tabără de vară în Dobrogea şi Delta Dunării pentru familiile de români stabilite din ţinuturile nordice

Email Imprimare PDF

01_tabara_de_vara_in_dobrogea_delta_dunariiCu binecuvântarea și cu participarea Părintelui Episcop Macarie Drăgoi, Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, împreună cu Centrul pentru Tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare" (CTSM), organizează în perioada 22-27 iulie 2019 o tabără de vară pentru familii, în minunatul ținut al Dobrogei și în Delta Dunării, transmite www.episcopiascandinavia.se, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu // Capul lui Moțoc. Cum ne-au „eliberat” rușii de oligarh, călărind bănci, nu tancuri

Email Imprimare PDF

01_petru_bogatu_fotografieAu trecut vremurile când rușii ne „eliberau", călărind armăsarii sau păduchii din tancurile sovietice. Astăzi ei revin călare pe sacii cu bani din „Gazprombank", scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

REPORTAJ Deschide.MD // România în Găgăuzia. Cum găgăuzii învață limba română și caută finanțări peste Prut

Email Imprimare PDF

01_gagauziaDeschide.MD și-a propus să cartografieze proiectele derulate de Statul Român în Găgăuzia. Am aflat, între altele, că locuitorii din regiune caută să învețe limba română cu profesorul delegat de Institutul Limbii Române, că Bucureștiul a renovat 42 de grădinițe din părțile locului, a evacuat importante cantități de pesticide și alte substanțe chimice, că va dota Secția chirurgie a Spitalului din Comrat cu utilaje, că a donat 10 microbuze liceelor din regiune și a inițiat o serie de proiecte de înfrățire a unor orașe: o listă — dacă te gândești la efortul organizatoric, logistic, financiar ș.a.m.d., pe care l-au depus autoritățile române — absolut impresionantă, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Universitățile din România așteaptă peste 5700 de studenți din Rep. Moldova

Email Imprimare PDF

01_studenti_din_rmDouăzeci de universități din 16 centre universitare din România și-au expus, pe 4 și 5 iunie, la Chișinău, oferta de învățământ pentru tinerii din Republica Moldova care, după absolvirea liceului, doresc să își continue studiile peste Prut, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Declarație ciudată făcută de vicepremierul Năstase: „Așa cum am mai spus, avem nevoie de o politică de cultivare a memoriei STALINISMULUI…”

Email Imprimare PDF

01_andrei_nastase_stalinVicepremierul Andrei Năstase a făcut o declarație, legată de comemorarea a 70 de ani de la deportările staliniste, care a provocat stupoare printre internauți. Acesta a afirmat ca basarabenii, care au avut de suferit de pe urma deportărilor, ar avea nevoie de o politică „de cultivare a memoriei stalinismului".

Citeşte mai mult...
 

Protest la București faţă de OUG privind Codul Administrativ Participant: “Acum se poate folosi orice limbă”

Email Imprimare PDF

01_protest_la_bucuresti_oug_codul_administrativ_participantCâteva sute de persoane au protestat, duminică seară, în Piaţa Victoriei din Capitală, faţă de OUG adoptată de Guvern privind Codul Administrativ. Oamenii susţin că sunt nemulţumiţi că nu a fost introdus un prag pentru a fi folosită limba minorităţilor în consiliile locale şi unităţi administrative, transmute Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dan Tanas //Kelemen Hunor, de la „asta este fața adevărată a României” la crucea „legionară” de la Valea Uzului

Email Imprimare PDF

01_dan_tanasa_analizaLiderul UDMR Kelemen Hunor pare să nu mai aibă nicio limită atunci când vine vorba despre jignirea poporului român. La scurt timp după insulta la adresa întregului popor român prin sintagma „asta este fața adevărată a României în 2019", pe care a rostit-o după evenimentele din 6 iunie de la Valea Uzului, acum liderul UDMR atacă chiar simbolul creștinismului, scrie Dan Tanasă pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Marius Diaconescu // Domnule Hunor Kelemen, Crucea celtică de pe vitraliul bisericii Sf. Margareta din Budapesta este un simbol nazist?

Email Imprimare PDF

01_marius_diaconescu_cSe caută nod în papură. Scandalul din jurul cimitirului militar internaţional din Valea Uzului a ajuns la etapa simbolisticii crucilor, pentru că cineva vrea neapărat să aducă disputa la alt nivel. Naţionaliştii români au căzut prosteşte în capcana întinsă în 6 Iunie la Valea Uzului de propagandiştii maghiari, care au reuşit astfel să devieze atenţia de la tema ilegalităţii intervenţiilor maghiarilor din 1994-2014 asupra cimitirului. Îmbătaţi de succes, ei plusează acum la alt nivel, scrie istoricul Marius Diaconescu pe www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Pagina 1 din 2

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook