Banner


Warning: getimagesize(images/stories/2018/08/27_eugen_popescu_ieh_timoc.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/fundatia/web/rgnpress.ro/public_html/rgn_18/plugins/content/imageresize.php on line 37

Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/fundatia/web/rgnpress.ro/public_html/rgn_18/plugins/content/imageresize.php on line 56

Acord de parteneriat între Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni și Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis din Timoc

Email Imprimare PDF

27_protopoiatul_dacia_ripensis_timoc_iehÎn perioada 1–3 august 2018, o delegație a Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de Eugen Tiberiu Popescu, director general IEH a efectuat o vizită de lucru la Bor, Serbia ca urmare a invitației Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis, transmite Romanian Global News.

 

Pe data de 1 august 2018, delegația IEH a fost prezentă la hramul bisericii „Sfântul Prooroc Ilie și Sfinții Martiri Brâncoveni" din orașul Bor, alături de românii din zonă și de preoții prezenți la hram.

În contextul vizitei, la Complexul Mânăstiresc de la Malainița a fost semnat și un Acord de Parteneriat între IEH și Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis. Protocolul a fost semnat din partea Institutului de către directorul general al IEH, iar din partea Protopopiatului de către Părintele Protopop Boian Alexandrovici.


Cu ocazia vizitei, delegația IEH a fost invitată să participe la a V-a ședință a Partidului Neamului Românesc, formațiune condusă de dr. Pedrag Balasevic, liderul celui mai important partid românesc din Timoc. Delegațiile prezente din Bor, Malainița, Slatina, Negotin, Petrovac, Cupija, Boljevac, Majdanpek, au adus în discuție teme sensibile pentru comunitate, cum ar fi: învățământul în limba română, mass-media și inființarea unui post de radio în limba română, transparență în acordarea de burse de către statul român, înființarea unui sediu pentru comunitate. sprijin pentru construirea unui centru spiritual, cursuri pentru conservarea tradițiilor și obiceiurilor românești. De asemenea, au fost discutate și proiectele ce vor fi derulate în parteneriat între IEH și comunitatea românilor din zonă: „Drumeț în țara mea" – excursii tematice pentru etnicii români, „Ziua limbii române, 31 august 2018", „Conferința oamenilor de afaceri din Serbia" și „Ziua Națională a României, 1 decembrie 2018"

Directorul general al IEH a avut o întrevedere și cu Marius Oliver Dilof, consul general al României la Zajecar, unde au dezbătut problemele comunității românești din Serbia.

Vizita s-a încheiat cu un moment artistic ce a constat într-un spectacol de muzică românească și sârbească, în prezența unui public de peste 200 de persoane.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook